ŞU "HAL" E BİR EL ATSANIZ NASIL OLUR?


Açıklama:
Kategori: YAZAR
Eklenme Tarihi: 08 Temmuz 2019
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 04:02
Site: Mudanya Habercisi
URL: http://www.mudanyahabercisi.com/yazar.asp?yaziID=7850


Mudanya'nın sosyal yaşam alanı olan “HAL” şu haliyle yaşam alanından çok, eziyet ve görsel açıdan Çingen çadırı tabir edilen “HAL” de. Mülteci kampını andıran görüntüde olan “HAL” deki dükkanların il açıldığı zamandan bu yana bakımsızlık yüzünden dökülmek üzere.

Zamanında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından büyük paralar harcanarak yaşam kalitesi yüksek bir ortam sağlandı. Daha sonra buralar yüksek meblağlarda ihale yoluyla yeni sahiplerine teslim edildi. Şu an gerçekten kimin ne yaptığı belli olmadığı bu mekâna girmek ve burada vakit geçirmek eziyetten başka bir şey değil. Oysa burası Mudanya’ya bağlı köylerdeki (mahalleler) insanlarının buluşma noktası, kırsalın alışveriş merkezi durumunda.

Adıyla anılan Hal Camisinin önünden girişte bir tabela var, ilk bakışta ne olduğu belli olmayan bu tabela yerleşik durumdaki dükkanların ad ve kapı numaralarını içerdiğin uzun bakışlar sonrası anlayabiliyorsunuz. Sorumsuz sorumluların dikkatin çekmeyen, yıllarca yüksek kira giderlerine rağmen buraya bir çivi bile çakmayanların vicdanı ne kadar rahat doğrusu çok merak ediyorum.

Özellikle, çay bahçesine dönüştürülmüş kahvehanelerin üzerilerindeki brandalar ve güneşlikler Tayland pazarlarını andırıyor. Örümcek ağları gibi bir oyana bir buyana uzanan halatlarla bağlanmış brandalar, daha fazla yer kapma telaşı ile bir şekilde her türlü malzemeyle yapılan paravanlar adeta Labirent halini almış durumda.

Hal girişinde ve namaz çıkışı cami önünde öbekleşen seyyar satıcılar,  HAL Cami'nin önünde bent oluşturarak buraları işgal altına almalarına söylenecek bir söz bulmak mümkün değil. Giysi pazarında yapılan operasyon hak sahiplerine vurulan bir darbe olurken, burada kanun tanımaz kişiler göz yummaya “bu ne perhiz bu ne Lahana turşusu” demezler mi?

Bütün Türkiye’de belediye Başkanları Pazar yerlerini açık alandan kurtararak vatandaşını, pazarcısını koruyup kollarken, Mudanya’da kapalı alanlardan alıp açık lanad Pazar kurmak abesle iştigal değil de ne olabilir.  Laf arsında şunu da söylemeden geçemeyeceğim, bu kez başkan sert kayaya çarptı gibi geliyor bana. Olay mahkemeye intikal etti ya, sonuçta çıkacak karar bakalım kimin yüzünü güldürecek? Zaman bakalım kimi haklı çıkaracak.

Ha bu arada Yıldız Sitesi sakinleri Köfteci Yusuf’un ızgarasından çıkan dumanın altında kalıyorlar, nefes almakta güçlük çektiklerini söylüyorlar. Değerli zabıta kardeşlerim bunu bir ihbar kabul edip bir el atsalar vatandaşı mutlu ederler.

Ben kişilerin bakıp ta görmediklerini sizler anlatmaya çalıştım, sizlerde bu günden itibaren şöyle bir bakın Mudanya'nın yaşam alanına. Biliyorum ki sizlerde baktıkça birçok eksiği göreceksiniz. Mudanyalı her türlü güzelliği yaşamayı hak ediyor, kimsenin Mudanyalıyı böyle bir ortamda yaşamaya zorlama hakkı yoktur olamaz.