CAHİL İNSAN KİMDİR? - - Mudanya Habercisi
Anasayfa Video Galeri Foto Galeri Haber Ara Önemli Telefonlar Nöbetçi Eczaneler Künye İletisim
Mudanya Habercisi

CAHİL İNSAN KİMDİR?

06 Ocak 2017, 19:13





Cehalet, ya da cahillik: bilgisizlik halidir. İnsanın farkında olmama halini gösterir. Özellikle gerçeklerden kaçan, gerçeği çarpıtan insanlara yakıştırılır. Başka bir yanıyla ise edepsizlik, kültürsüzlük, aydınlanmayış ile eş tutulmuştur. Cahil, bilgisiz kimse ya da bilmediği bir konu hakkında yalnızca kendisinin bildiğini öne sürüp, kendinden başkalarını küçümseyerek kaile almayan kişiler içinde kullanılan bir tabirdir. 13. yüzyılda Arapça cahil- bilmeyen- sözcüğü ile dilimizde yer eder.

 

Cehalet genellikle bilgisizlikle eş tutulmuştur. Bilgi, zeka, üstünlük gibi şeyler göreceli olduğundan cehaletin objektif bir tanımını vermek güçtür. Bir şeyin derecesini ya da olumlu bir vasfın eksikliğini belirttiği için tartışmaya açıktır fakat kendisi içn tartışmalara kapalıdır. Bir kimseyi cahil diye nitelendirmekte ölçüt var mıdır? En azından ortak bir cahil imgesi oluşturulabilir mi?

 

Belki gerçeği çarpıtan insanlar için usulünce kullanılır ancak bu da insanın hoşgörü özelliğine aykırı bir durumdur. İnsanları cahil diye nitelendirmek hiç hoş değildir. Olgulara dayanması zor, kanıtlanamaz bir yakıştırmadır. İnsanın bilgi eksikliğini belli etmek açısından kullanıldığında ise kötü bir anlama delalet eder.

 

Yüzyıllar önce halkın çoğunluğu yöneticiler tarafından cahil olarak nitelendirilmekteydi. İnsanlar yaşamın zor koşullarında bilgiyi talep edememekteydi. Bugün geldiğimiz iletişim çağında durum tam aksine dönmüş, her taraftan bilgi bombardımanı başlamıştır. Çağımızda cehaletin mazereti yoktur. Yiyecek peşinde koşan, her an ölüm tehlikesi olan, mevsim koşulları ile mücadele eden insanın yerini boş zamanların insanı almıştır.

 

Bugünkü cahillik ancak bencillikle ortaya çıkar. Kişi bencil ise araştırmaz, bildiğinde ısrarcı olup çevresindekine cahil gözüyle bakan insandır kavramı yer almıştır. Mevcut bilgisini muhafaza etmeye çalışır. Kendi bilgisini değerli sanır. Sadece kendini düşünen, kendi fikirlerine sahip çıkmaya çalışan insanlara cahil denir. Cahil diye adlandırılan insanların genel bir özelliği geçmişte yaşamalarıdır. Eskiden olanları, anlatılmış masalları, duyduğu ve kendince uydurduğu söylemleri çevresindeki yakınlarına ve emrindeki insanlara diretmeye çalışırlar. Yeniliğe kapalı olmak, uyum sağlamaya karşı olmak, farklılıklara tahammül edememek genel özellikleridir. Cahil sözcüğü “bilmeyen” anlamından “bilmeye karşı olan” anlamına dönüşmüştür. Artık çağımızda bilmeme imkanı yoktur. Kimse kimsenin kölesi değildir. Ben nasıl istersem o doğrudur zihniyetinde olup, bu ortamda köle ahlakına sahip olan kimselere cahil denebilir.

 

Cahiller başkalarını aşağılar. Farklılıklara karşı olan, hoşgörüsüz, bencil insanlar bu ahlaka sahiptir. Altındakileri aşağıladıkları için aşağılanırlar. Cahillik başkasını cahil görmektir diyebiliriz. Evrensel bir cahil tanımı olmasa da genel bir çerçeve çizebiliriz. Başkasının fikrine saygı duymayan, sadece kendisi için yaşayan insan CAHİLDİR ve TEHLİKELİDİR.

Bu haber 3790 defa okunmuştur.

HAKKI OVATMAN HAKKI OVATMAN
YILIN YENİSİ HOŞ GELDİN

HAVA DURUMU

NÖBETÇİ ECZANE

Mudanya Nöbetçi Eczane


Tüm fotoğraflar

  MUDANYALI KARATECİLER KUŞAKLARINI YENİLEYEREK TERFİ ETTİLER
 

MUDANYALI KARATECİLE

İzlenme:1846

   
  GİRİTYALILAR HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLER
 

GİRİTYALILAR HÜNERLE

İzlenme:2090

   
  MUDANYA CAFER YENER İLKOKULU POLONYA’YI FETHETTİ
 

MUDANYA CAFER YENER

İzlenme:2538

   
  RAMAZAN ETKİLİKLERİ
 

RAMAZAN ETKİLİKLERİ

İzlenme:5672

   

Tüm videolar

  İYİ PARTİ ERKAN CAN ADAY ADAYLIK AÇIKLAMASI
 

İYİ PARTİ ERKAN CAN

İzlenme:222

   
  MİLLET KÜTÜPHANESİ ARTIK 24 SAAT AÇIK
 

MİLLET KÜTÜPHANESİ A

İzlenme:316

   
  BURSA’DA TRAFİK, YAYALARA GÖRE TASARLANIYOR
 

BURSA’DA TRAFİK, YAY

İzlenme:704

   
  TAVUK DÜNYASI MUDANYA’DA AÇILDI
 

TAVUK DÜNYASI MUDANY

İzlenme:304

   
  •  
  •  

  • Son 7 gün haber eklenmedi.

  • Bu ay haber eklenmedi.

Mudanya Habercisi
© 2015-2016. Tüm hakları saklıdır. Sitemiz, Mudanya Gazeteciler Derneği üyesidir.
İnternet sitemizdeki yazı, resim, video ve haberlerin kaynak gösterilmeksizin yayınlanması yasaktır.
Yazı, haber ve yorumlardaki düşünce ve görüşler yazarını bağlar. Tüm hakları saklıdır.