SAKSIDA ZEYTİN AĞACI - - Mudanya Habercisi
Anasayfa Video Galeri Foto Galeri Haber Ara Önemli Telefonlar Nöbetçi Eczaneler Künye İletisim
Mudanya Habercisi

SAKSIDA ZEYTİN AĞACI

24 Ocak 2016, 11:25





Dün Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliğindeydim. Çevremdeki insanların yüzünde Mübadil torunu olmanın verdiği bir hüzün, bir onur vardı. Her şeyden önce bir Mudanya sevdasının sevincini duyan duygu patlaması yaşıyordu hepsi. Bir umudun bitişi bir sevdanın türküsünü söyler gibiydi her biri.

Yıllar önce çok zor şartlarda yaşadıkları, topraklardan söküp atılırcasına, zor şartlar altında gözleri arkada bir hüzün denizinde kayboluşların yaşandığı o topraklara beslenen özlem vardı iki dudaklarının arasında. İlk geldikleri Mudanya’yı anlatırken sesleri titriyordu bu günün Mudanya’sında yaşamı ifade ederken.

Mudanya’ya yı kendilerine vatan eden Girit’in yorgun ve acımasız sürgün hikayeleriyle dolu gözleri zeytin yeşili insanların torunları, o günkü Mudanya’yı özlüyor düşlüyorlar besbelli kocaman yüreklerinde. Ardında kalanların acısını hala yüz çizgilerinde destansı yazlıları okunuyor. Belki bir damla gözyaşı dökseler rahatlayacaklar, ama söz verdikleri nasılda belli mağrur bakışlarından ağlamak yok diye. Çoğu atalarının diyarına gidip görmüşler, ninelerinin, dedelerinin doğduğu yoğrulduğu toprakları. Şimdi siyah beyaz solmuş renkli resimlerde her gördüğünde burun kemikleri sızlıyor, bir ateş yeniden korlarından harlayıveriyor.

Giritli Mahallesinde başlayan yeni hayatın ilk ışıklarında dünyaya geldi bu gün yanımda benimle sohbet eden Mübadil torunları. İki katlı ahşap evlerinin sımsıcak duvarları arkasında, yeni vatanlarını sevmelerini, hatta o vatana (Mudanya) ya aşık olmalarını söyledi dedeleri onlara, onlarda çok sevdiler bu vatanlarını, iliklerine kadar aşık oldular asla vazgeçemeyecekleri Mudanya'larına. Önce yurt edindiler, sonra komşu edindiler, sonra kardeş oldular, bağlandılar birbirlerine Mudanya ile sımsıkı sevgi ve barış içerisinde. Yardımlaşmayı paylaşmayı öylesine güzel yaşadılar ki, örnek oldular birçok topluma.

Şimdi bir hüzün var Mübadil torunlarında, dedeleri bu vatan ayak basar basmaz onları ilk karşılayan zeytin ağaçları olmuştu. Zeytin onlar için nimet oldu, yaşamın, sevdanın tek kaynağıydı. Sadece ağacın üstünden değil, zeytin ağaçlarının dibinde yetişen otlardan bir nesil yetiştirdiler gurur duydukları.

Oysa bu gün yeni nesil sahip çıkmıyor ata mirası zeytinlerine, şimdi zeytin yeşilinin yerini beton grisi doldurdu her yeri. Artık zeytin diplerinde nimetin en güzeli otlar yerine beton filizi demirler yer alıyor. Mübadil torunlarının tek kaygısı, betonlaşma böyle sürerse gelecekte “SAKSIDA ZEYTİN”  yetiştirmekten kaygı duyuyorlar.

Bu haber 2510 defa okunmuştur.

HAKKI OVATMAN HAKKI OVATMAN
YILIN YENİSİ HOŞ GELDİN

HAVA DURUMU

NÖBETÇİ ECZANE

Mudanya Nöbetçi Eczane


Tüm fotoğraflar

  MUDANYALI KARATECİLER KUŞAKLARINI YENİLEYEREK TERFİ ETTİLER
 

MUDANYALI KARATECİLE

İzlenme:1846

   
  GİRİTYALILAR HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLER
 

GİRİTYALILAR HÜNERLE

İzlenme:2090

   
  MUDANYA CAFER YENER İLKOKULU POLONYA’YI FETHETTİ
 

MUDANYA CAFER YENER

İzlenme:2540

   
  RAMAZAN ETKİLİKLERİ
 

RAMAZAN ETKİLİKLERİ

İzlenme:5672

   

Tüm videolar

  İYİ PARTİ ERKAN CAN ADAY ADAYLIK AÇIKLAMASI
 

İYİ PARTİ ERKAN CAN

İzlenme:224

   
  MİLLET KÜTÜPHANESİ ARTIK 24 SAAT AÇIK
 

MİLLET KÜTÜPHANESİ A

İzlenme:316

   
  BURSA’DA TRAFİK, YAYALARA GÖRE TASARLANIYOR
 

BURSA’DA TRAFİK, YAY

İzlenme:704

   
  TAVUK DÜNYASI MUDANYA’DA AÇILDI
 

TAVUK DÜNYASI MUDANY

İzlenme:304

   
  •  
  •  

  • Son 7 gün haber eklenmedi.

  • Bu ay haber eklenmedi.

Mudanya Habercisi
© 2015-2016. Tüm hakları saklıdır. Sitemiz, Mudanya Gazeteciler Derneği üyesidir.
İnternet sitemizdeki yazı, resim, video ve haberlerin kaynak gösterilmeksizin yayınlanması yasaktır.
Yazı, haber ve yorumlardaki düşünce ve görüşler yazarını bağlar. Tüm hakları saklıdır.