NASIL BİRİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLMALI - - Mudanya Habercisi
Anasayfa Video Galeri Foto Galeri Haber Ara Önemli Telefonlar Nöbetçi Eczaneler Künye İletisim
Mudanya Habercisi

NASIL BİRİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLMALI

20 Ekim 2018, 11:56





Sizce nasıl bir Belediye Başkan Adayı olmalı? Şimdi naçizane anlatmaya çalışayım; bir başkan adayında kişiliğinden daha çok fikirleri üzerinden bu değerlendirmemi yapacağım. Belediye başkanı, bir yerleşim yerinde kamusal hizmetlerden sorumlu, seçilmiş en başta gelen kişidir bu ilk oması gerekendir.

Başkanın bu özelliğini yetkilerine ve işlevlerine baktığımız zaman görebiliriz. Bu yüzden bu makamı dolduracak kişi de diğer toplum fertlerine göre daha farklı özellikleri olması gereklidir. Eğer bu niteliklere başkan uyumluysa bir lider olabilecek ve faaliyetlerine hızla devam edebilecektir. Yoksa iş yükünün ve baskıların altında ezilecek belediyeyi işlevsiz bir konuma itecektir. Önümüzde bazı! belediyelerde öğreneğini gördüğümüz gibi. Öncelikle başkan liderlik vasıflarına sahip olmalıdır.

Topluma örnek olacak bir kişiliğe sahip olmalıdır. Karar alma sürecinde etkili olmalı, vizyon sahibi olmalı, azimli, başarılı ve bilgili olmalıdır. Verdiği görevlerin peşine düşebilmelidir. İyi bir hatip olmalı sözleri ile etrafındakileri tesiri altına alabilmelidir (korkutarak, tehdit ederek değil). Halkın içinde kalmaya öncelik vermeli, söz ve davranışları ile bunu kuvvetlendirmelidir.

Üretken bir zekâya sahip olmalıdır. Mevcudu korumak yerine daha ileriye taşımayı amaç edinmelidir. Büyük hayalleri olmalıdır. Başkan sözüne sadık olmalıdır. Belediyenin menfaatleri doğrultusunda diğer kurumlarla ilişkileri en yüksek konuma taşıyarak halkının mutluluğu için çevre belediyelerle dayanışma içinde olmalı, belediyenin hak ve menfaatlerini korumada azami özeni göstermelidir. Sadece kendini seçenleri değil bütün toplumu temsil ettiğinin bilincinde olmalı ve buna göre de hizmetleri yürütmelidir.

Seçildikten sonra partiyle olan ilişkilerini asgariye indirmeli sadece o partiyi değil bütün halkı temsil ettiğinin farkında olmalıdır. Hangi türü olursa olsun kişiler arasında ayrımcılık yapmamalıdır. İyi bir amir olmalıdır. Hizmetlerinde bunu göstermelidir. Verimli çalışmayı kurumunda sağlamalıdır. Bunu yaparken de asla disiplinden ödün vermemelidir.

Bir işlemi veya faaliyeti yaparken onu bilmese de ana fikrini öğrenmeye çalışmalıdır. Biliyorsa kendi yapıp göstermelidir. Belediye çalışanları arasında teknik personel çalıştırmalı ve bu personelin fikirlerinden yararlanmalıdır. İyi çalışmayı ödüllendirmeli kötü çalışmayı ise tenkit etmeli gereğini yapmalıdır. Personeli arasında görüş ayrımına dayalı bir düşünceden arınmalı, uzman personelini sırf bu yüzden alakasız işlerde çalıştırmamalı. Tüm çalışanlara aynı mesafede olmalıdır. Çıkar odaklarından uzak kalmalıdır. Özellikle bunlarla ilişkiye girmemelidir. Birilerinin istismarına açık olacak davranışlar göstermekten kaçınmalıdır. Devletin parasını kendi parasından iyi kullanmalı ve muhafazasına çalışmalıdır. Planlı programlı olmalı ve planlı programlı hareket etmelidir.

Göreve başlar başlamaz halkın ve kurumların gözündeki öncelikli sorunları tespit etmeli ve bunları öncelik sırasına göre halletmeye çalışmalıdır. Toplumu ilgilendiren bütün faaliyetlerin içinde bir lider olarak bulunmalıdır. Toplumla ilişkilerine özen göstermeli ve bunu topluma hissettirmelidir. İşinin önemini iyi anlamalıdır. Vebal sahibi olduğunu asla unutmamalıdır.

Çok çalışmalıdır. Çok çalışmalı ki telefon kulağında telefonla şehir turu atacak zamanı olmamalı. İmkânsızlık bahanesine sığınmamalıdır. Zor olan yapılır imkânsız ise zaman alır demelidir. Belediyenin mazeret makamı değil hizmet makamı olduğunu bilmelidir. Etrafındaki kişileri de bu yönde yönlendirmelidir.

Özellikle Yerel Basınla ilişkilerinde tutarlı ve yapılan eleştirilere karşı anlayışla yaklaşıp, kendileriyle daima iletişim içinde olmalı. Kendi düşünce ve istekleri dışında haber ve yazı yazan gazete ile gazetecileri cezalandırma yöntemini seçmemeli.

Devletin malına sahip çıkmalı ve israfı önlemelidir. ( Sadece bordro üzerinde eş, dost ve akrabalarını ya da hiç tanımadığımız bayanları çalıştırmamalıdır.) Tüyü bitmemiş yetimin bu malda hakkı olduğunu biran bile aklından çıkarmamalıdır.

Merhametli olmalıdır. Düşkünlere şefkat eliyle muamele etmelidir. Haksızlık yapan kim olursa olsun karşısında durabilmelidir. Halkın başkanı olmalıdır. Halka hizmetin Hakka hizmet olduğu anlayışı ile çalışmalıdır.

Bu makamda geçici olduğunu bilmelidir. Kendi kesesini doldurmak yerine Belediyenin kasasını doldurmaya çalışmalıdır. Kısaca zengin olmak için bu makama oturmamalıdır.

Gecesinin gündüzünün olmayacağını bilmelidir. Belediyenin imkânlarını kendisine ve ailesine veya çevresine yontmaya çalışmamalıdır. Kararlarında isabetli ve devamlı olmalıdır. Her rüzgâra gönül vermemelidir. Bir çınar gibi yere sağlam basmalıdır. Nerden geldiğini ve nereye gittiğini iyi analiz etmeli eleştirileri dinlemeli ve bunlardan istifade etmelidir. Hizmetlerinde şeffaflığa önem vermelidir. Şaibelerden bu yolla uzak kalmalıdır.

Eğer bu vasıflara sahipseniz Belediye Başkan adayı olarak çıkabilirsiniz, yoksa size mutluluklar dilerim...

Bu haber 2296 defa okunmuştur.

HAKKI OVATMAN HAKKI OVATMAN
YILIN YENİSİ HOŞ GELDİN

HAVA DURUMU

NÖBETÇİ ECZANE

Mudanya Nöbetçi Eczane


Tüm fotoğraflar

  MUDANYALI KARATECİLER KUŞAKLARINI YENİLEYEREK TERFİ ETTİLER
 

MUDANYALI KARATECİLE

İzlenme:2028

   
  GİRİTYALILAR HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLER
 

GİRİTYALILAR HÜNERLE

İzlenme:2200

   
  MUDANYA CAFER YENER İLKOKULU POLONYA’YI FETHETTİ
 

MUDANYA CAFER YENER

İzlenme:2750

   
  RAMAZAN ETKİLİKLERİ
 

RAMAZAN ETKİLİKLERİ

İzlenme:5984

   

Tüm videolar

  İYİ PARTİ ERKAN CAN ADAY ADAYLIK AÇIKLAMASI
 

İYİ PARTİ ERKAN CAN

İzlenme:292

   
  MİLLET KÜTÜPHANESİ ARTIK 24 SAAT AÇIK
 

MİLLET KÜTÜPHANESİ A

İzlenme:378

   
  BURSA’DA TRAFİK, YAYALARA GÖRE TASARLANIYOR
 

BURSA’DA TRAFİK, YAY

İzlenme:778

   
  TAVUK DÜNYASI MUDANYA’DA AÇILDI
 

TAVUK DÜNYASI MUDANY

İzlenme:388

   
  •  
  •  

  • Son 7 gün haber eklenmedi.

  • Bu ay haber eklenmedi.

Mudanya Habercisi
© 2015-2016. Tüm hakları saklıdır. Sitemiz, Mudanya Gazeteciler Derneği üyesidir.
İnternet sitemizdeki yazı, resim, video ve haberlerin kaynak gösterilmeksizin yayınlanması yasaktır.
Yazı, haber ve yorumlardaki düşünce ve görüşler yazarını bağlar. Tüm hakları saklıdır.