Sahip olduğu iklim ve toprak koşullarıyla ülkemizin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden olan Bursa'nın sembol ürünlerinin başında İncir geliyor. İlimiz için marka değeri olan, coğrafi işaret tescilli bu önemli tarımsal üründe sorunla karşılaşmamak ve kaliteli üretim sağlamak amacıyla İlmek İlmek İncir İlek Fidan Projesi yürütülüyor..jpg)
İncir yetiştiriciliğinde sağlıklı ve temiz ilek kullanımı büyük önem arz ediyor. Kalitesiz, hastalık ve zararlılarla bulaşık ilek meyveleri, siyah incire de hastalık ve zararlıların bulaşmasına neden oluyor. Bursa'da Sağlıklı ilek ihtiyacının karşılanabilmesi için Bakanlığımızın yüzde 75 hibe desteği sağladığı Proje ile temin edilen 250 adet ilek incir fidanı Mudanya Dedeköy'de 18 üreticiye dağıtıldı.
Fidanların üreticilerle buluştuğu törende konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Bursa Siyah İncirin iç piyasa dışında yurt dışında da pazar payı yüksek bir ürün olduğunu, İncir üretiminin ekonomik olarak yapılmasında önemli unsurlardan birinin kaliteli ilek kullanılması olduğunu söyledi..jpg)
İl Müdürü Aygül, son yıllarda incirde görülen sorunların teknik personeller tarafından tespit edilerek, çözüm arandığını belirtti. Aygül: ''Bu kapsamda incir üreticimizin kaliteli ilek ulaşması ve üretim yapabilmesi amacıyla Bakanlığımıza konu ile ilgili olarak 2022 yılında ilmek İlmek İncir İlek Fidan Projesi sunuldu ve kabul edildi. Birkaç sene önce incirde sorunlar çıkmaya başladığında bunların çözümü hakkında istişarelerde bulunduk. 2 sene önce ilk uygulamayı esence de yaklaşık 5 dönümlük bir alanda değişik ilek (erkek) incir dikerek bir bahçe oluşturduk. Ardından 2022 yılında Bakanlığımıza sunduğumuz ve yüzde 75'ini hibe olarak bakanlık desteğiyle sağladığımız İlmek İlmek İncir İlek Fidan Projesi'ni uygulamaya koyduk.
Mudanya'nın 12 köyünde minik bahçeler oluşturarak, bu bahçelerde o köyün ilek ihtiyacını direkt yerinde karşılamış olacağız. 12 Mahallemizde 17 üretici ve 1 tarımsal Kalkınma Kooperatifine toplam 250 adet Erkek İncir (İlek) fidanı teslim edilecek. Özellikle incirde ileklerin geldiği dönemdeki sorunları yaşamamak için o döneme yakın sürede ilekleri oluşan incirleri tercih etmeye çalıştık..jpg)
Aydın İncir Araştırma Enstitüsü'nün uzmanlarından da çok yardım aldık kendilerine ve katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz.
Biz ne kadar çalışsak da bu işi yapanlar neticede çiftçilerimiz onların bu işi sahiplenip uygulaması önemliydi. Sağ olsunlar bu konuda gönüllü oldular, projeyi uygulamaya koymak için bizimle işbirliği yaptılar..jpg)
Proje kapsamındaki İncir fidanlarımızı çiftçilerimize takdim edeceğiz. Bakımlarının da ihtimamla yapılmasını arzu ediyoruz.'' şeklinde konuştu.
Fidan dağıtım programına; Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ile birlikte Uludağ İhracatçılar Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Aydın İncir Araştırma Enstitünde Görevli Dr. Özlem Doğan, Mudanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ergün Karadağ, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Erdoğan Yıldız, Mudanya Zeytin Tarım Kooperatifi Başkanı Cüneyt Soylu, Mudanya Muhtarlar Derneği Başkanı Levent Aşçı ile üreticiler katıldı..jpg)