Başkent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak sanatları bölümü proje bölümünde öğretim görelisi olarak görev yapan Hakan Güleç, Doktora tezini hazırlamak üzere geldiği Mudanya'da 2. ve 3. Nesil Mübadil torunlarıyla yaptığı çalışmalar sonucu, Mübadillerin görüşlerini alarak kaynak oluşturuyor.
Mudanya Giritliler ve Yanyalılar Kültür ve Dayanışma Derneğinde Başkan Zehra Nur Biricik'in konuğu olan Güleç, Mudanya'da sayıları oldukça fazla olan Mübadillerden Girit ve Yanya'dan Mudanya'ya uzanan hayat hikayelerini, dinleyerek kendilerine Mübadele sonrası Mudanya'ya yerleşenlerin kültür ve geleneklerini bu gün için ne kadar sürdürebildikleri konusunda cevaplar almaya çalışarak aradaki farkı görmeye ve ölçülendirmeye çalışıyor.
Yaşam farklılıkları dışında Girit Mutfağıyla ilgili sorular yöneten Güleç, Girit yemekleri konusunda Bursa ve Mudanya'da oldukça fazla çeşitlerin olduğunu bildiğini ifade eden Güleç, O günlerden bu günlere Girit yemeklerinde deformasyon olup olmadığını sorduğu Enekli Öğretmen Mustafa Ay, "Bu güne kadar annelerimizin orijinaline yakın yemekler devam ediyordu fakat yeni nesil maalesef hiç meraklı değiller. İçinde bulunduğumuz dernekte olduğu gibi zaman zaman Girit yemeklerini yaprak yok olmamasını sağlıyorlar. Ne kadar olursa olsun ninelerimizin, annelerimizin ot yemeklerinin tadını bulmak mümkün değil diyerek cevapladı.
2. Nesil Mübadil torunu olan 84 yaşında Soyer Kazancı Mübadele sonrası ailesinin Mudanya'ya bağlı Dereköy'e yerleştiklerini, yoksulluk ve ailelerin Türkçe konuşmakta zorlandığı bir ortam çektikleri sancılı günleri dile getirerek, Mudanya'da Giritli Derneklerinin gerek kültür, gerekse gastronomi dalında üstün gayret gösterdiklerini ifade ederek, bu konuda Hakan Güleç'e destek vererek, Mübadele sonrası Giritlilerin Kültür ve yemeklerinin tanıtılmasını sağlayan GİRİTYA Dernek Başkanı Zehra Nur Biricik'e teşekkür etti.
HABERİN VİDEOSU İÇİN LİNKİ TIKLAYIN:
